Autoblog #1

Historie: Mercedes 190E Evo II

Momenteel zijn wij al een aantal jaren de trotse bezitter van de geweldige Mercedes 190E Evo II. De Evo is een auto met een rijke historie en diverse speciale kenmerkende aspecten. Verder blijft de auto ieder jaar steeds harder in waarde stijgen en is dus een ideaal beleggingsobject. Daarom vergt dit unieke exemplaar wat meer ruimte in onze spotlight.

De oorsprong
De 190 series van Mercedes-Benz zijn van origine een kleiner model. Mercedes maakte vaak juist grotere modellen en daarom worden de 190’s ook wel de ‘Baby-Benz’ genoemd. Door de concurrentiestrijd aan te gaan met BMW, die op de markt kwam met de M3 Sport Evo, is de Evo II van Mercedes-Benz ontstaan. De twee Duitse fabrikanten kwamen op die manier beide tot een echt sportief race-voertuig. Het voertuig is niet alleen groter ten opzichte van de oorspronkelijke 190, maar heeft ook een bredere uitgebouwde body kit. Daarnaast is de motor van de Evo II geëvolueerd van een 2.3 naar een 2.5 vier cilinder. Verder zijn de cilinderkoppen aangepakt door Cosworth, een Britse engineer, waarbij je uitkomt op een auto met 320 PK, wat is die tijd uiterst veel was (Het Automeisje, 2021).

Vanaf 1990 is de Duitse autofabrikant begonnen met het maken van dit racemonster. In totaal zijn er vijfhonderd gemaakt, waarvan momenteel zeker nog minder dan de helft van over is gebleven. In onze showroom is het 365e exemplaar te vinden, wat staat voor de laatste dag van het jaar.

De enorme spoiler
Niet te missen bij de Evo II van Mederedes-Benz is natuurlijk de grote spoiler op de achterzijde van het voertuig. De spoiler is niet zomaar ontworpen om de auto uniek te laten lijken, maar het is speciaal ontwikkeld in een windtunnel. Dit klopt daarom helemaal als het gaat om de aerodynamica. Daarnaast is er een tweede soort ‘spoiler’ op de Mercedes bevestigd. Deze spoiler is speciaal die je zelf kan afstellen voor meer of minder downforce tijdens het rijden (Het Automeisje, 2021).

Toch erg modern?
Voor een auto uit de jaren 90’ was de Mercedes 190E Evo II erg modern. Veel technische snufjes van nu bestonden ook al in die tijd. Zo bevat de Evo II stoelverwarming, elektrische ramen, airconditioning en zelfs een ‘front lip’ die automatisch omhoog en omlaag gaat. Je zou zelf dan denken: “Maar dit is toch alleen voor de nieuwste Ferrari’s”. Alleen dat is niet zo, want al deze technieken waren al aanwezig in dit voertuig. Dat is vooral het unieke en grappige van de Evo II (Het Automeisje, 2021).

Een echte raceauto
De 190E van Mercedes zette een briljante prestatie neer in de openingsrace van de Nürburgring in 1984. In 1988 waren de motorspecialisten in Stuttgart al bezig met een nieuwe coup; het ontwikkelen van de 190E Evo 2.5-16, waar we het nu over hebben. We hebben het hier daarom over de straatversie van het zestienklepsmodel. Dit was de laatste raceauto die ging onder de naam van Mercedes-Benz, want AMG nam het na deze periode over.

In 1990 beleefde de Evo II zijn racedebuut op de North Loop van de Nürburgring in de DTM. Kurt Thiim de 3e plaats in de DTM in 1990 en in 1992 won Klaus Ludwig het DTM. Daarnaast hebben alle grote racelegendes, zoals Aytron Senna en Niki Laude in dit en vooral het voorgaande model van Mercedes-Benz gereden. Een echte racewagen met veel historie in de autosport kunnen we het dus wel noemen (Mercedes-Benz, 2021).

Beleggingsobject
Wil je met zekerheid investeren en beleggen? Dan moet je zeker niet je geld in de crypto of in aandelen gooien. Een betrouwbare optie met gegarandeerd veel rendement is het kopen van de Mercedes 190E Evo II. Dit type van Mercedes-Benz is namelijk erg gestegen in waarde van ongeveer $186.000 in 2018 naar maar liefst $255.000 in 2021. Wel zijn deze bedragen gemiddeld genomen. In 2020 is er zelfs een Evolution II verkocht voor ruim vierhonderdduizend dollar. Naar verwachting zal deze auto nog veel harder stijgen, omdat het een prachtige historie heeft en er zeer weinig exemplaren in de wereld hiervan aanwezig zijn.

Auteur: Job van der Aa

Bekijk ook de YouTube video van ‘Het Automeisje’ voor meer informatie en beelden: https://youtu.be/Q3hIsJebwh8

Top